Христоматия на забранените писатели


Христоматия

В една от своите публикации от 2001 г. академик Марин Кадиев, дългогодишен председател на Съюза на независимите български писатели, остро критикува културно-просветните институции, че години след Промяната младите поколения продължават да изучават по еднолинеен и едностранчив начин комунистическия режим в България.

На този фон през 2014 г., десет години след смъртта на поета Йосиф Петров, в съвместна публикация на Центъра за европейски изследвания, Центъра „Хана Аренд“ – София и Фондация „Конрад Аденауер“ излиза Христоматия на забранените писатели.

Христоматия

Както отбелязват от сайта desebg.com, в алтернативното учебно помагало са включени произведения на редица български автори, отречени, съдени, забранявани и преследвани от комунистическия режим. Сред тях е и Йосиф Петров, който подкрепя Унгарските събития от 1956 г., поради което е изпратени без съд и присъда в комунистическия концлагер Персин край село Белене. Там той прекарва три години, като продължава да твори тайно, без молив и хартия, повтаряйки стиховетете си наум. През 1959 г. бива освободен, а стиховете са публикувани едва след Промяната през 1989 г. в стихосбирката „Вик от каторгата“.

Сред авторите, включени в сборника, са имена като Радой Ралин, Трифон Кунев, Георги Марков, Димитър Инкьов и други.

Христоматията в PDF формат може да бъде свалена оттук.

Добавяне на коментар
captcha