90-годишният Йосиф Петров очарова разградчани с виталността си

Разградски вестник, 23.09.1999 г.

Йосиф Петров очарова разградчани

На срещата с него бе почетен Денят на независимостта. Ексдепутатът остана силно впечатлен от вниманието, което му оказа кметът инж. Венелин Узунов.


В петък вечерта разградската културна общественост стана съпричастна на творчеството на Йосиф Петров – поет, общественик и ексвелик депутат, поканен в Разград от Дружеството на писателите, художествената галерия „Проф. Илия Петров“, Историческия музей, библиотека „Проф. Боян Пенев“ и Клуба на дейците на културата. Разбира се, в основата на визитата стоят Община Разград и приятелите и съмишлениците на Йосиф Петров.

Приятният повод бе съчетан и с почитане на Деня на независимостта, за който говори директорът на Историческия музей Иван Иванов. Актрисата Елисавета Дичева въведе аудиторията в поезията на Йосиф Петров, като прочете есето на Петър Увалиев „Поетът, комуто отнеха пролетта“. След това присъстващите прекараха незабравими мигове в прегръдките на поезията и бяха очаровани от виталността, жизнеността и непокътнатия дух на Йосиф Петров. Авторският му рецитал съдържаше букет от лирика, любовни мотиви, сатира и хумор. Със завиден за възрастта си патос и актьорски талант поетът поднесе и последното си стихотворение, претворяващо жаждата му за живот – „Късче синя вис“. Той си спомни първия си рецитал през 1991 г. в Народния театър, когато успял да разплаче дори тогавашния президент Желю Желев. Сексскандалът около Клинтън също бе възпят със сатирично-хумористичното стихотворение „Под секрет“.

Освен овациите на публиката, достолепният поет получи лична благодарност от кмета на Разград инж. Венелин Узунов, който определи тази среща като най-големия подарък за разградчани в навечерието на националния празник. „Голям ихтибар ми направи, кмете, аз съм селско момче, не съм свикнал на такова внимание!“, възкликна г-н Петров. Разградският кмет бил вторият след чирпанския, който почел големия поет и човек Йосиф Петров.

Поезията е красота, възвишеност, безсмъртие, доброта, божественост, каза той. В политиката според него трябва да има място и за поети, за да я осветят и очовечат – след като има бакали и касапи в нея...


/Г/

Добавяне на коментар
captcha